China beklaagt VS over schuldlimiet en beschuldigt Washington van sabotage

24 Jan 2023

China beklaagt VS over schuldlimiet en beschuldigt Washington van sabotage

(Bloomberg) -- China beriep zich op het manco van de VS over zijn eigen schuldlimiet toen het reageerde op de kritiek van minister van Financiën Janet Yellen op de manier waarop Beijing omgaat met schuldenkwesties in ontwikkelingslanden.

Meest gelezen van Bloomberg

VS confronteert China over banden van bedrijven met Russische oorlogsinspanningen

Citadels winst van $ 16 miljard overtreft Paulsons grootste transactie ooit

Hoe de aankomende Mixed-Reality-headset van Apple zal werken

Wat gebeurt er in vredesnaam met de prijs van eieren?

Blizzard Manager vertrekt uit protest tegen personeelsclassificatiesysteem

De kritiek kwam maandag van de Chinese ambassade in Lusaka, Zambia, die de VS uitschold vanwege haar "catastrofale schuldenprobleem" en beschuldigde van het "saboteren" van de pogingen van andere landen om schuldenproblemen op te lossen.

De ambassade merkte op dat de Schatkist is begonnen met het nemen van buitengewone maatregelen om aan haar verplichtingen te voldoen nadat de Amerikaanse regering haar leningslimiet had bereikt. beleid, het hoofd te bieden aan zijn eigen schuldenprobleem en te stoppen met het saboteren van de actieve inspanningen van andere soevereine landen om hun schuldenproblemen op te lossen.”

De scherpe woorden staan ​​in schril contrast met een recente afname van de spanningen tussen China en de VS, die in november van start ging nadat de twee leiders van beide landen elkaar voor het eerst in jaren weer persoonlijk ontmoetten. Ze volgen ook de gesprekken vorige week tussen Yellen en haar tegenhanger, Liu He, die volgens beide partijen constructief en positief waren.

De maatregelen van de Schatkist geven het enkele maanden de tijd voordat het geen geld meer heeft. Economen en analisten op de obligatiemarkt verwachten dat het plafond ergens in het derde kwartaal zal moeten worden verhoogd om een ​​wanbetaling in de VS te voorkomen, wat economisch schadelijk zou zijn voor 's werelds grootste economie en het wereldwijde financiële systeem.

Republikeinen die het Huis controleren, zijn van plan de deadline voor het schuldenplafond te gebruiken als hefboom om het Witte Huis en de Democraten in het Congres forse bezuinigingen af ​​te dwingen. Het standpunt van president Joe Biden is dat Amerikaans krediet te belangrijk is om over te onderhandelen.

Verhaal gaat verder

China heeft volgens de laatste gegevens voor november ongeveer $ 870 miljard aan Amerikaanse schulden, tegen meer dan $ 1,3 biljoen eind 2013. China's voorraad - de grootste na die van Japan - daalde voor de derde achtereenvolgende maand en bereikte het laagste niveau sinds Juni 2010.

China is de grootste schuldeiser ter wereld geworden van ontwikkelingslanden, waarvan sommige met een toenemende schuldencrisis te maken hebben. De Groep van 20 landen heeft een zogenaamd Common Framework opgezet dat de Club van Parijs van traditioneel rijke debiteurenlanden samenbrengt met China om te proberen de schulden van lage-inkomenslanden per geval te herstructureren.

>

Schuldenlast

China is bekritiseerd vanwege het vermeende gebrek aan betrokkenheid bij een wereldwijde inspanning om de schuldenlast voor ontwikkelingslanden te verminderen, waarbij Yellen meermaals heeft gezegd dat Peking het grootste obstakel voor vooruitgang is geworden.

Ze herhaalde de oproep maandag in Zambia, dat in 2020 de eerste soevereine wanbetaler van Afrika was tijdens de pandemie, en sindsdien worstelt om de buitenlandse schuld van meer dan 17 miljard dollar, waarvan meer dan een derde in handen is van Chinese schuldeisers, op te lossen.

“Ervan uitgaande dat de verklaringen van minister Yellen over schulden correct zijn, zou het beste vooruitzicht op de schuldproblemen buiten de VS zijn dat het Amerikaanse ministerie van Financiën het eigen binnenlandse schuldenprobleem van de VS oplost, gezien haar kennis van feiten, haar professionele capaciteiten en het implementatievermogen van haar team”, aldus de Chinese ambassade in Lusaka.

Voor de VS vond de lastigste confrontatie met het schuldenplafond plaats in 2011, toen S&P Global Ratings zo gealarmeerd was dat het de rating van de Amerikaanse staat verlaagde van AAA. De beweging zette de markten op zijn kop en schaadde uiteindelijk het consumentenvertrouwen, waardoor het economisch herstel na de kredietcrisis werd geschaad.

Destijds bekritiseerde het Chinese staatspersbureau Xinhua de Amerikaanse aanpak van de schuldensituatie en noemde het de politieke crisis in Washington "gevaarlijk onverantwoordelijk".

De zeldzame harde kritiek die deze week op Yellen werd gericht, werpt een schaduw over de hoop dat China mogelijk afwijkt van zijn zogenaamde Wolf Warrior-aanpak die naar voren is gebracht door de overplaatsing van een senior diplomaat die nauw betrokken is bij de meer confronterende verschuiving van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de afgelopen jaren .

--Met hulp van Christopher Anstey.

Meest gelezen van Bloomberg Businessweek

Windturbines hoger dan het Vrijheidsbeeld vallen om

Nepvlees zou de wereld moeten redden. Het werd gewoon weer een rage

Spyware werd eindelijk eng genoeg om wetgevers gek te maken—nadat het hen bespioneerde

Stagflatie is het gevreesde woord dat niemand durfde te spreken in Davos

De coyotes die aan de Amerikaanse kant van de grens werken, zijn vaak ook erg kwetsbaar

©2023 Bloomberg L.P.