Intel kan voor een nieuwe winstverrassing zorgen voor investeerders, waarschuwt een analist

24 Jan 2023

Intel kan voor een nieuwe winstverrassing zorgen voor investeerders, waarschuwt een analist

Intel zou volgens Citi mogelijk opnieuw een negatieve winstverrassing kunnen melden wanneer het donderdag de resultaten en vooruitzichten voor het vierde kwartaal publiceert.

"We verwachten dat Intel onder het normale seizoensbereik voor 1Q23-omzet en winst per aandeel zal blijven, gezien de aanhoudende zwakte in de eindmarkten voor pc's en datacenters", schreef Citi-chipanalist Chris Danely dinsdag in een nieuwe klantnota. "We verwachten dat Intel voor het hele jaar richtlijnen zal geven en zal praten over een herstel in de tweede helft van 2023, maar we geloven niet dat dit zal gebeuren tot 2024 en onze schattingen weerspiegelen dat."

Analisten verwachten voor het eerste kwartaal een winst van $0,26 op Intel en $1,81 per aandeel voor het volledige jaar, volgens gegevens van Yahoo Finance. Als gevolg van de nervositeit over de aanvankelijke vooruitzichten van Intel voor 2023, hebben analisten hun schatting met 7 cent verlaagd in vergelijking met slechts 30 dagen geleden.

Danely handhaafde een neutrale beoordeling op Intel tot in de release.

Naaste volgers van het Intel-verhaal van het afgelopen jaar zullen misschien niet helemaal geschokt zijn als de technologiegigant teleurstelt, gezien het feit dat de pc-markt onder zware druk blijft staan ​​omdat consumenten aarzelen om hun door de pandemie gekochte modellen te upgraden.

Volgens IDC zijn de wereldwijde verzendingen van pc's in het vierde kwartaal van 2022 met 28,1% gedaald. Het onderzoeksbureau schat dat de wereldwijde pc-zendingen in 2023 met 5,6% zullen dalen.

De zwakte op de markt leidde tot een nieuw uitdagend kwartaal voor Intel en zijn rivalen in het derde kwartaal.

Alienware viert zijn 20e verjaardag op het E3 VIP-feest en toont een exclusieve preview van nieuwe virtual reality- en gamingtechnologie, mogelijk gemaakt door NVIDIA en Intel in de 3D Live Studio op 13 juni 2016 in Los Angeles, Californië. (Foto door Randy Shropshire/Getty Images voor Dell)

Eind oktober verlaagde Intel zijn winstverwachting voor het volledige jaar naar $ 1,95 per aandeel van $ 2,30 eerder. Het bedrijf beloofde $ 10 miljard aan kostenbesparingen tot 2025 om de achterblijvende opbrengsten te compenseren.

Danely voegde eraan toe dat Intel in 2023 waarschijnlijk agressief in de kosten zal snijden om de geloofwaardigheid bij Wall Street te herwinnen - een factor die ertoe heeft bijgedragen dat het aandeel tot nu toe met meer dan 13% is gestegen in 2023. Maar investeerders kunnen vast blijven zitten aan marktaandeelverlies voor Intel versus AMD en hoe het staat om de verkoop voor het jaar vorm te geven.

"We geloven dat er meer nadelen zijn aan de schattingen van Consensus, gezien de pc- en datacentercorrectie, naast het verlies van marktaandeel", schreef Danely.

Verhaal gaat verder

Brian Sozzi is hoofdredacteur en anker bij Yahoo Finance. Volg Sozzi op Twitter @BrianSozzi en op LinkedIn.

Klik hier voor de nieuwste trending aandelenkoersen van het Yahoo Finance-platform

Klik hier voor het laatste beursnieuws en diepgaande analyses, inclusief gebeurtenissen die aandelen in beweging brengen

Lees het laatste financiële en zakelijke nieuws van Yahoo Finance

Download de Yahoo Finance-app voor Apple of Android

Volg Yahoo Finance op Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn en YouTube