Zal Bitcoin meer miljonairs slaan of is dit gewoon een 'dead cat bounce'? Hier zijn 3 redenen waarom Warren Buffett zegt dat crypto 'tot een zeer slecht einde zal komen'

24 Jan 2023

Zal Bitcoin meer miljonairs slaan of is dit gewoon een 'dead cat bounce'? Hier zijn 3 redenen waarom Warren Buffett zegt dat crypto 'tot een zeer slecht einde zal komen'

Zal Bitcoin meer miljonairs slaan of is dit gewoon een 'dead cat bounce'? Hier zijn 3 redenen waarom Warren Buffett zegt dat crypto 'een zeer slecht einde zal krijgen'

Het is een moeilijk jaar geweest voor Bitcoin en zijn geldschieters. Zelfs in 2018 voorspelde het Orakel van Omaha zelf dat het en andere cryptovaluta's in de problemen zouden komen.

"Ze zullen tot een heel slecht einde komen", zei Warren Buffett destijds tegen CNBC.

Na het bereiken van een recordhoogte van ongeveer $ 69.000 per eenheid op 10 november 2021, heeft 's werelds toonaangevende digitale valuta sindsdien ongeveer 67% van zijn waarde gewist, met een waarde van ongeveer $ 23.000 op dit moment.

Om zeker te zijn, heeft bitcoin de afgelopen weken een rally gemaakt, tot nu toe bijna 40% gestegen in 2023.

Maar wat zou 's werelds beroemdste investeerder zeggen tegen degenen die er nu over denken om Bitcoin te kopen?

"Als je ... alle bitcoin ter wereld zou bezitten en je zou het mij aanbieden voor $ 25, dan zou ik het niet aannemen", vertelde Buffett eerder dit jaar aan CNBC.

Afgezien van de teleurstellende staat van dienst van Bitcoin, zijn hier nog drie redenen waarom Buffett er niet bij in de buurt wil komen.

Mis het niet

De #1 nieuwe regel voor huiseigenaren is om rond te shoppen voor uw hypotheek - zo kunt u de laagste offerte krijgen

Amerikanen betalen bijna 40% meer aan woningverzekeringen in vergelijking met 12 jaar geleden - zo kunt u minder uitgeven aan gemoedsrust

Je zou de huisbaas kunnen zijn van Walmart, Whole Foods en Kroger (en op kwartaalbasis forse inkomsten uit de supermarkt kunnen verzamelen)

1. Het heeft ‘helemaal geen unieke waarde’

De miljardair-investeerder houdt niet van Bitcoin omdat hij het als een onproductief bezit beschouwt.

Buffett heeft een bekende voorkeur voor aandelen van bedrijven waarvan de waarde - en de cashflow - afkomstig is van het produceren van dingen. Maar cryptocurrencies hebben geen echte waarde, zei Buffett in een interview met CNBC in 2020.

“Ze planten zich niet voort, ze kunnen je geen cheque sturen, ze kunnen niets doen, en wat je hoopt is dat iemand anders langskomt en je later meer geld voor ze betaalt, maar dan is die persoon heb het probleem."

Hoewel Bitcoin bedoeld is om echte waarde te bieden als betalingssysteem, is dat gebruik nog steeds vrij beperkt. Zoals Buffett het ziet, komt de waarde van Bitcoin voort uit het optimisme dat iemand anders in de toekomst bereid zal zijn er meer voor te betalen dan jij vandaag betaalt.

Verhaal gaat verder

2. Hij denkt niet dat crypto als geld telt

Buffett heeft door de jaren heen zijn deel van extreem snijdende opmerkingen over Bitcoin en cryptocurrency gemaakt: “Ik heb geen Bitcoin. Ik bezit geen cryptocurrency, dat zal ik ook nooit doen”, vertelde hij in 2020 aan CNBC.

Als verhandelbaar activum nam Bitcoin een hoge vlucht. Maar voldoet het aan de drie criteria van geld? Volgens de meest gebruikelijke definitie wordt geld verondersteld een ruilmiddel, waardeopslag en rekeneenheid te zijn.

Meer lezen: 10 beste investerings-apps voor 'once-in-a-generation'-kansen (zelfs als u een beginner bent)

Maar Buffett noemt het een 'luchtspiegeling'.

"Het voldoet niet aan de test van een valuta", zei de miljardair in 2014 op CNBC. "Het is geen duurzaam ruilmiddel, het is geen waardeopslag."

Hij voegt eraan toe dat het een zeer effectieve manier is om anoniem geld over te maken. Maar: “een cheque is ook een manier om geld over te maken”, zei hij. "Zijn cheques veel geld waard alleen omdat ze geld kunnen overmaken?"

3. Hij begrijpt het niet

Buffett werd een van de meest succesvolle investeerders in de geschiedenis door vast te houden aan aandelen die hij begrijpt.

"Ik kom al genoeg in de problemen met dingen waarvan ik denk dat ik er iets vanaf weet. Waarom zou ik in vredesnaam een ​​long- of shortpositie innemen in iets waar ik niets vanaf weet?"

Maar mensen houden van gokken, vertelde hij aan CNBC na een jaarlijkse bijeenkomst in Berkshire Hathaway in 2018, wat een ander probleem is met niet-productieve activa.

“Als je het niet begrijpt, raak je veel meer opgewonden dan als je het wel begrijpt. Je kunt alles krijgen wat je je maar kunt voorstellen als je gewoon naar iets kijkt en zegt: 'dat is magie.'"

Hoe kiest Buffett winnende aandelen?

De miljardair-belegger volgt de waardebeleggingsstrategie, die zich richt op het kopen van ondergewaardeerde aandelen van sterke bedrijven en deze voor een lange tijd vast te houden.

Eenvoudig toch?

Berkshire Hathaway zoekt naar bedrijven met een goede winstmarge en bedrijven die unieke producten produceren die niet gemakkelijk kunnen worden vervangen. Zoals Warren Buffett ooit zei in een brief aan zijn aandeelhouders: "Het is veel beter om een ​​geweldig bedrijf voor een eerlijke prijs te kopen dan een eerlijk bedrijf voor een geweldige prijs."

Maar Buffetts afkeer van crypto-aandelen betekent niet noodzakelijkerwijs dat je geen Bitcoin moet kopen. Zelfs de miljardair komt langs in sectoren waar hij zich eerder tegen uitsprak.

Hij stond erom bekend technische aandelen te mijden, zelfs op het hoogtepunt van de dotcom-zeepbel, en nu is Apple de grootste participatie van zijn bedrijf.

Wat nu te lezen

Beter dan NFT's: je hoeft niet superrijk te zijn om een ​​stuk van een Pablo Picasso te bezitten. Hier leest u hoe u de kunstmarkt betreedt

'Houd je geld vast': Jeff Bezos zegt dat je misschien nog eens moet nadenken over het kopen van een 'nieuwe auto, koelkast of wat dan ook' - hier zijn 3 betere recessiebestendige aankopen

Rijke jonge Amerikanen hebben het vertrouwen in de aandelenmarkt verloren - en zetten in plaats daarvan in op deze activa. Stap nu in voor sterke wind in de rug

Dit artikel geeft alleen informatie en mag niet worden opgevat als advies. Het wordt geleverd zonder enige vorm van garantie.